DELA
Foto: Jonas EdsvikEU-parlamentariker Nils Torvalds (SFP)

Snabb reaktion på tullsmockan

EU-parlamentariker Nils Torvalds (SFP) tar tag i de åländska problemen kring den nya tullagen.

Han vill bland annat veta hur EU-kommissionen tänker lösa dem.
I förrgår skrev vi om EU-kommissionens nya tullbestämmelser som trädde i kraft den 1 maj och som innebär att de som importerar varor till Åland drabbas av betydligt mera pappersarbete och byråkrati än tidigare.

Nyheten nådde den åländska specialmedarbetaren Anton Nilsson i Bryssel, han visade den för sin arbetsgivare Nils Torvalds som reagerade blixtsnabbt.

– Varje EU-parlamentariker har rätt att ställa frågor till kommissionen som kommissionen sedan måste svara på, säger Nilsson.

I det här fallet vill Torvalds dels veta hur den nya byråkratin som drabbar åländska importörer rimmar med kommissionens målsättning om större smidighet och dels vad kommissionen tänker göra för att minska byråkratin på Åland.

Han anser också att det inte är speciellt smart att skapa till synes onödig byråkrati i tider då EU behöver medborgarnas stöd mer än någonsin.

– Kommissionen har enligt reglerna sex veckor på sig att komma med ett officiellt svar. Förhoppningsvis kommer det tidigare men sannolikt gör det inte det, säger Anton Nilsson.