DELA

Smakbyfallet troligen vinterkräksjuka

Efter en Må Bra–dag på Smakbyn förra veckan fick hälften av de cirka 70 gästerna magsjuka. ÅMHM konstaterar nu att det högst troligt rörde sig om vinterkräksjuka.
– Det var klassiska symptom, säger miljöskyddsinspektör Kristel Mattsson.

Det var efter att Svenska lantbruksproducenternas centralförbund (SLC) och Ålands producentförbund (ÅPF) anordnat träff för de åländska producenterna i Smakbyn med julbord, som rapporterna om magsjuka inkom i mängder. Misstankarna föll direkt på julbordsmiddagen, men ÅMHM:s miljöskyddsinspektör Kristel Mattsson säger att det sannolikaste är att det var vinterkräksjukan som slagit till.

– Det fanns ingen gemensam nämnare bland vad de ätit och när de kommit hem hade de även smittat familjemedlemmar, det är typiskt för vinterkräksjuka. Symptomen var klassiska med diarré, kräkningar, frossa eller jätteont i magen.

Vinterkräksjukan är ett virus som är extremt smittsamt.

– Det kan ha kommit via maten, eller av att någon tagit i handfatet på toaletten eller kanske någon nyste. Det är så pass liten mängd virus som man behöver. Men det finns ett fåtal lyckliga själar som är immuna, men de kan ändå vara smittbärare.

Läs mer i torsdagens Nya Åland!