DELA

Skyltar som förbjuder mobbning

I nästan ett år har Alicja Sandholm och Armi Rundqvist fått vänta. Men nu är de äntligen här: tre stora förbudsskyltar som påminner om att mobbning är förbjudet på Övernäs skola.
Hösten 2016 såg Alicja Sandholm på SVT-programmet Lilla Aktuellt. Ett av inslagen handlade om hur elever i D-skolan i Oxelösund i Sverige fått idén om att sätta upp förbudsskyltar mot mobbning. Vilken bra idé tyckte Sandholm och frågade om bästa vännen Armi Rundqvist om hon tyckte att de borde göra samma sak. Det tyckte hon.

Tillsammans pratade de med sin klasslärare Maria Rosenkvist som undervisar klass 2A i Övernäs skola i Mariehamn. Också hon hade sett tv-inslaget och tyckte att det var ett otroligt bra initiativ. Tillsammans skrev de till Mariehamns tekniska verk för att fråga om staden kunde sätta upp två skyltar som förbjuder mobbning.

– Det kändes pirrigt, säger Sandholm. Sen väntade de på svar. Och väntade. Och väntande.

– De frågade jämt och ständigt när skyltarna kommer. Jag mejlade några chefer Tekniska verket i början av vårterminen, säger Rosenkvist.

I väntan på plåtskyltarna ritade och plastade de in pappersskyltar med antimobbningsbudskapet på skolans glasdörrar till skolan.

Senare visade det sig att stadens tjänstemän hade satt projektet i rullning. I slutet av vårterminen kom skyltarna.

Läs mer i måndagens tidning.