DELA

Skolkök synat av ÅMHM efter larm om oordning

Städ- och kökspersonal i Sunds skola har länge försökt få gehör för sina krav på fler arbetstimmar.

Efter en tillställning i lördags blev situationen akut och i går inspekterades köket av ÅMHM.
Redan i juni i fjol förordade skoldirektören inför nämnden att en ny tjänst som köksbiträde/städare skulle inrättas i skolan. Men kommunstyrelsen ändrade nämndens beslut så att en del av timmarna skulle användas till att städa branddepån med gym.

Men det dröjde till november innan tjänsten inrättades och i december slog skolpersonalen larm igen. Följderna för både elever och personal var påtagliga – salladsbordet fyllde inte kraven under de dagar som brandstationen skulle städas, arbetshälsa och välmående äventyrades eftersom planerad övertid inte fick förekomma och detta skapade stress och städningen av skolan inklusive köket blev lidande.

Under vårterminen har köks- och städsituationen blivit allt mer ansträngd med flera långtidssjukskrivningar som följd. Kocken som ansvarar för planering, inköp, matlagning och servering av mat och mellanmål – 110 luncher och 50-60 mellanmål per dag – har varit länge borta liksom städaren. Köksbiträdet har varit vikarierande kock, städat hela skolan och brandstationen och vissa dagar även skött köksbiträdesuppgiften.