DELA
Foto: Jonas Edsvik<07_Bildrubrik>ATTRAKTIVT? Stillahavsöarna Niue och Tuvalu står bakom de populära domännamnen .nu och .tv. Hur klarar sig .ax i den konkurrensen?

Skepsis mot det nya ax-systemet

– Fria domäner löser knappast dagens problem men att landskapet lämnar över till ombud är bara bra.

Det säger ingenjör Anders Gustafsson.
Nya Ålands nyhet i tisdags om att ax-domänerna släpps fria i höst har väckt reaktioner. I en insändare i dagens tidning förutspår skribenten att det nya systemet snarare kommer att skapa nya problem än lösa de nuvarande.

Inte heller dataexperten Anders ”Dalton” Gustafsson på Pedago interaktiv tror att fria domäner gör det enklare att till exempel handla på nätet.

– Det spelar ingen roll vilket domännamn du har. Du lokaliseras via ditt IP-nummer och då konstaterar säljaren kanske att vi hör till en liten egen region med speciella regler som gör det krångligt eller dyrt och därför ointressant att sälja. Samma sak händer med fria ax-domäner.

Det finns enligt Gustafsson inte heller några garantier för att Åland skulle bli mera känt ute i stora världen i och med att vem som helst får registrera en ax-domän.

I insändaren frågar skribenten hur mycket ön Niue i Stilla havet har ökat sin turism med domänen nu.

– Det är ett bra exempel. Ön Tuvalu har domänen tv, Tobago to. Det är klart att den typen av namn fungerar på vissa språk men jag är nog lite skeptisk till att ax skulle göra någon större succé.

– Det enda sättet, tror jag, är att politikerna målmedvetet fortsätter att nöta och nöta och nöta vad ax står för.

Läs mer i papperstidningen eller E-Nyan!