DELA

Skattegränsstrul

Det går att leva med skattegränsen runt Åland. För det mesta funkar allt som det ska för vanligt folk. Man kan ta bilen till Kapellskär och komma hem med fordonet fyllt av varor från Sverige utan att stoppas av tullare som vill veta vad de är värda. Krångligare är det när någon annan ska frakta eller posta varorna över skattegränsen. Det finns tillfällen när varan jag behöver finns på andra sidan gränsen.

Minns ni hur tjänstemän och beslutsfattare försökte lugna folket och företagare när vi gick med i EU? Det skulle finnas regelverk att hänvisa till på tullverk och landskapsstyrelser. Bitarna skulle falla på plats med litet tålamod. De brittiska brexitförespråkarnas svepande formuleringar och vaga löften om att allt ordnar sig till det bästa var som ett eko av den officiella åländska linjen efter EU-inträdet.
Har ni försökt övertyga en belgisk eller fransk näthandlare om att inte fakturera moms när varorna ska till Åland? Jag har gjort det med varierande framgång. Vad ni än gör, hänvisa dem inte till tullens hemsidor om den åländska särställningen i EU.
En belgisk försäljare som inte orkade läsa instruktionerna fakturerade det fulla priset, inklusive moms. Men han betalade tillbaka momsen när han fick intyg på att jag tullat in prylen.

En amerikansk näthandelsjätte införde för ett tag sen en tjänst som för att göra livet lättare för kunder i EU. Utöver priset för varan och frakt skulle man betala en summa som motsvarade tull och moms i mottagarlandet, och på så sätt slippa tulla in varan. Det blev en dryg hundring extra för en gitarr som jag beställde. Men Åland är inte Finland. När gitarren kom fram måste jag ändå tulla in den och betala full moms. Surprise, Amazons tullsystem tog inte hänsyn till vårt skatteundantag.

En gitarrhandlare i riket vägrade dra bort momsen på gitarrprylar för dryga 400 euro eftersom jag var en privatkund utan momsnummer. Fast jag hade skickat honom länkar till sajterna där skatteundantaget förklaras.

Alla är inte lika fega. När jag bad en stereohandlare i Helsingfors titta på hur tullen förklarade skattegränshandeln svarade han efter genomläsningen:

– Inte ens jag som varit tjänsteman på ett skattekontor förstår hur det tänkt att man ska sälja till privatkunder på Åland.

Men han gjorde det ändå, utan moms.

Patrik Dahlblom