DELA
Foto: Jonas Edsvik

Skatteförvaltningen korrigerar sig: Felaktiga skattekort även till ålänningar

Cirka 4500 ålänningar har också för låg skatteprocent i sina skattekort, det meddelar skatteförvaltningen idag, måndag.

Det är ett fel i beräkningen av pensionsskattekorten för 2023 hos Skatteförvaltningen som har orsakat en för låg skattesats på skattekorten för en del pensionstagare.

”Till skillnad från det som berättats tidigare gäller felet också cirka 4 500 pensionstagare på Åland. Skatteförvaltningen skapar nya korrigerade skattekort för dessa personer och skickar dem direkt till utbetalarna av pension – personerna behöver inte själv göra någonting. ”skriver skatteförvaltningen i sitt pressmeddelande idag.

Felet gäller de pensionstagare vars nettoförvärvsinkomst för 2023 är mellan 22 000 och cirka 50 000 euro. Skattesatsen kan vara i snitt 0,5 procentenheter för låg.
− Det är ett beklagligt och mänskligt misstag som vi gjort, och vi beklagar det. Vi korrigerade felet den 17 december och nu fungerar beräkningen av pensionsskattekorten rätt, säger ledande skattesakkunnig Sami Varonen.

Inget nytt beslut skickas till de pensionstagare som har gjort ett nytt skattekort den 17 december eller senare, eftersom ”räknefelet” då var korrigerat.

Skatteförvaltningen skriver vidare:
För de pensionstagare som omfattas av felet skapas endast ett korrigerat skattekort för pension, de eventuella andra skattekorten ändras inte. Om kunden har exempelvis löneinkomster ändras inte skattekortet för lön. Därför kan pensionstagarens skattesats för pension efter korrigeringen stiga mer än med 0,5 procentenhet.
– Felet i beräkningen av skattekorten för pensionstagare påverkade indirekt också skattesatsen för alla inkomster utöver skattesatsen för pensioner. Eftersom skattekorten för andra inkomster inte korrigeras kan skattesatsen för pensionen stiga mer än med en procentenhet. Skattesatsen för andra inkomster blir i motsvarande mån lite lägre, alltså i sin helhet blir förskottsuppbörden i och med korrigeringen rätt för de angivna inkomsterna för 2023, förklarar skattesakkunnig Varonen i pressmeddelandet-.