DELA
Foto: Ida K Jansson

Skarpa protester mot rivningsplaner

Mariehamns församling vill riva S:t Mårtens prästgård.

– En stor förlust för hela kyrkomiljön, anser kulturbyrån.

Arkitekterna Stig och Myrielle Svahnström i Mariehamn ritade i slutet på 1960-talet S:t Mårtens kyrka och kompletterade tomten år 1974 med en prästgård med två lägenheter. Prästgården står i dag tom och nu vill församlingen riva hela byggnaden.

– Huset är i dåligt skick. Det saknas dränering, plattan har spruckit på flera ställen och det finns mögel, säger kyrkoherde Jan-Erik Karlström.

– En rivning av prästgården är naturligtvis en emotionell fråga för församlingen men vi kan inte motivera underhållskostnaderna i det ekonomiska dagsläget. I synnerhet inte då vi inte längre erbjuder tjänstebostäder till församlingens anställda.

Stadens byggnadsinspektion har begärt ett utlåtande av landskapet och kulturbyrån, som har dokumenterat huset, är starkt emot att det ska rivas.

– Byggnaden har både högt byggnadshistoriskt- och arkitekturhistoriskt värde. Den är i stort sett i originalskick från uppförandetiden på 1970-talet och är på många sätt typisk för sin tid. Bland annat är den byggd med experimentella och för sin tid nya material och byggnadssätt så som fasader av mexisten, platt tak och väggar isolerade med mineralull, skriver kulturbyrån i sitt utlåtande.

 

Läs mer i tisdagens Nya Åland!