DELA
Foto: Jonas Edsvik

Tyck till i Åland gallup: Ska Åland vara eget köttland?

Ska Åland vara ett eget köttland? Påverkar det ditt val av maträtt på restaurangen om köttet på tallriken är från Finland eller Argentina?
I månadens Åland Gallup frågar Nyan om de nya reglerna för köttmärkning.

Åland gallup hittar du genom att klicka här !

Som Nya Åland berättat om i flera omgångar gäller nya regler för restaurangerna från och med den 1 maj i år. Då träder en ny lag i kraft som gör att restaurangerna måste uppge ursprunget på allt färskt och fryst kött från nöt, svin, får, get och fjäderfä som man serverar. Det är en finländsk riksförordning som landskapet antar som blankettlag på Åland.

Hur tänker du kring matens ursprung och hur påverkas ditt val av maträtt vid restaurangbesök av en sådan märkning? Det är Nyans fråga i månadens Åland gallup.

Alternativen

Svarsalternativen är:

– Jag väljer alltid åländskt kött om det finns.

– För mig räcker det med att köttet är inhemskt .

– Ursprungsland påverkar inte mitt val.

– Kan inte ta ställning.

Väckt debatt

De nya ursprungsreglerna har väckt debatt redan före de trätt i kraft.

Ålands natur och miljö och Ålands landsbygdscentrum är besvikna på att landskapet inte kräver att Åland blir ett eget ursprungsland i märkningen. De önskar att det skulle finnas krav på att skriva ut om köttet kommer från Åland eller Finland.

– Vi menar det här är beklagligt. Det hade varit en stark signal för det åländska hållbarhetsarbetet och konsumentmakten, sade Simon Holmström, kansliledare för Ålands natur och miljö, till Nyan förra veckan.

Men Ålands näringsliv ser annorlunda på saken. De gav tidigare ett utlåtande till landskapet om köttmärkningen och är nöjda med beslutet att inte kräva speciell Ålandsmärkning av åländska produkter. Det förslaget skulle leda till praktiska problem för restauranger, menar organisationen.

– Problemet är utbudet. Det går inte alltid att få tag i åländska produkter när vi har många mindre producenter, då tar man finländska i perioder. Då är det tokigt att i lagen kräva märkning, sade Anders Ekström, vd för Ålands näringsliv, till Nyan.

Vilket parti?

Månadens Åland gallup-fråga ligger ute fram till fredag den 26 april. Som alla månader från till höstens åländska val frågar vi även vilket parti du skulle rösta på om det var val idag.

Åland gallup hittar du genom att klicka här eller via Facebooksidan.