DELA
Foto: Jonas Edsvik

Sju modeller har blivit två

Nu ska experter granska två förslag till hur Åland ska sköta ekonomin i framtiden.

– Jag är försiktigt optimistisk, sade Ålandskommitténs ordförande, president Tarja Halonen efter gårdagens långa möte.
Efter sju timmars tuff mangling kunde Ålandskommitténs medlemmar i går eftermiddag enas om att låta experterna granska två alternativ för hur det ekonomiska systemet på Åland kunde utformas i förslaget till ny självstyrelselag. Just ekonomin var den enda frågan på mötet i Mariehamn.

– Finansieringen är en av de svåraste frågorna i kommittén. Jag var mera pessimistisk före mötet. Nu efteråt är jag försiktigt optimistisk, sade Tarja Halonen på den presskonferens som ordnades med presidiet, det vill säga med henne och de två vice ordförandena Gunnar Jansson och Teija Tiilikainen.

Orsaken till Halonens optimism är att man lyckades banta ner de ursprungligen sju olika modellerna som fanns om framtidens finanssystem till två.

– Alla medlemmar i kommittén och presidiet visade en stark vilja för att hitta kompromisser och det ledde till att vi har hittat en smalare proposition att gå vidare med. Experternas kommentarer var att vårt förslag inte är dumt men inte heller utan svårigheter.

Mera än så får vi inte veta. Alla detaljer i de olika modellerna är hemligstämplade och offentliggörs först då kommittén lägger fram sitt betänkande eller senast den sista april nästa år.

Både Halonen och Jansson betonar att det inte handlar om en stridssituation med ett åländskt förslag mot ett från riket.

– Det är inte två förslag mot varandra, man ser åländska åsikter i båda.

Läs mer i papperstidningen eller e-Nyan!