DELA
Foto: Ida K Jansson

Borreliaexpert sågar självtest

Ett självtest som uppger sig visa antikroppar mot borrelia i blodet säljs nu på Åland. Testet är tillverkat av ett bolag som även tillverkar en rad andra hemtest för olika sjukdomar.

Tillverkaren uppger att provet helst ska tas två till sex veckor efter att man blivit biten av en fästing, speciellt om det uppstått ett rött hudutslag kring bettet (Erythema migrans). Om testet ger positivt resultat ska man uppsöka läkare.

Men den internationellt erkända borreliaforskaren professor Dag Nyman avråder från hemtester. Han säger att problemet med hemtest som reagerar på antikroppar är att de, ifall de verkligen fungerar, endast visar om man varit i kontakt med borreliabakterien någon gång i sitt liv.

– Det visar inte infektion. Det visar inte ens att man varit sjuk. Det är den stora nackdelen med de här proverna, säger Nyman.

Provet visar alltså inte om det är en pågående infektion eller ens om man någon gång i livet insjuknat i borrelia. I fästingtäta områden som Åland har en betydande del av befolkningen antikroppar mot sjukdomen.

– 30–50 procent av Ålands befolkning är positiva.

Med andra ord skulle testet vara meningslöst för upp till hälften av Ålands befolkning. Nyman anser att självtest av det här slaget skapar oro hos människor i onödan.

– Ett positivt resultat är absolut ingen orsak till oro, säger han.

Läs mer i torsdagens Nya Åland!