DELA
Foto: Ida K Jansson<07_Bildrubrik>FÖRELÄSER Din självbild är mera än det du ser i spegeln. Synnöve Jordas har satt sig in i ämnet.

Självbild i fokus på föreläsning

Redan när vi föds skapar vi vår egen självbild. Det är bilden av hur vi tror att vi ser ut men den motsvarar inte alltid hur det är på riktigt.

– Genom att öva på vår utstrålning kan vi förbättra vår självbild, säger Synnöve Jordas som är aktuell med en föreläsning.
– Jag har själv ett utseendehandikapp och livslång erfarenhet av självbild och människors ganska synliga reaktioner när de träffar mig. Men jag koncentrerar mig i föreläsningen på självbild i största allmänhet eftersom vem som helst, också vackra människor, kan ha en inkorrekt självbild, säger pol. mag Synnöve Jordas som alltid intresserat sig för psykologi och personlig utveckling.

– Många gånger kan vår självbild domineras av en kommentar som vi har fått av någon. Det kan vara en förälder eller kanske ett syskon som retar en för något som kanske inte ens finns där, säger hon.

Ofta är vi inte ens medvetna om vår dåliga självbild.

– Vi har också en inre kritiker så vi ser oss själva speglade i andras ögon, inifrån. Med en negativ självbild så leder det kritiska ögats själviakttagelser till negativt tänkande som ställer till en massa obehag när det attackerar dig med sina påståenden. Det som du själv tror är kritiska blickar är i själva verket din egen kritiker som attackerar, säger Jordas.

Den 28 januari klockan 18.00 håller Synnöve Jordas föreläsningen ”En sund självbild förskönar” på Folkhälsans allaktivitetshus i Mariehamn.