DELA
Foto: Stefan Öhberg<07_Bildrubrik>REDO I morgon lanseras Nya Ålands sommarpodd Nyans heta. Sommarreportrarna Julia Johansson, Felicia Bredenberg, Ida Jansson, Amanda Näsman och Frans Jansson är gänget bakom podden.

Sista avsnittet av Nyans Heta

 

 

Sommaren går mot sitt slut och det gör även Nya Ålands poddserie Nyans Heta. I säsongsavslutningen snackar vi klumpsumma, bilskrot och prideyra. Med i studion finns Julia Johansson, Frans Jansson och Heidi Hendersson.

TILLSKOTT I KASSAN Efter flera år av minskningar, har klumpsumman nu alltså stigit, minimalt. Men det kan bli tal om mer pengar om förslaget att ändra procenten från 0,45 procent av inkomsterna i stadsbudgeten till 0,48 godkänns på budgetrian.

1. Klumpsumma

Vi diskuterar sannfinländarnas utspel mot Åland. Utspelet som bottnar i att partiet inte anser att Ålands särställning berättigar till 15 miljoner extra från staten.

VARTANNAT ÅR Vartannat år skeppar Jägerströms skrot iväg skrotbilar och annat skrymmande till Baltikum, och vartannat år resulterar det i att företaget hamnar i Saltviks kommuns inkomsttopp.

2. Bilskrot

Som reporter hamnar man ibland mitt i händelsernas centrum, som när Frans tidigare i veckan tog tag i reportaget kring bilskroten och fick agera informationskurir mellan parterna.

VIDSTRÄCKT Paraden var så lång att den främre delen hunnit svänga av Ålandsvägen och gått en god bit ned på Nygatan under tiden Sleipners ponnyhästar som gick sist i paraden ännu hade en bit kvar att gå i Esplanaden innan de kunde svänga ut på Ålandsvägen.

3. Pride

En kommersiell folkfest? Ett politiskt statement? För vem?