DELA
Foto: PRIVAT

Serveringsbord upprör

Ett serveringsbord byggt av lastpallar på Trobergshemmet i Mariehamn har fått anhöriga att slå larm.

– Det ska inte få se ut så här. Det känns inte alls hygieniskt, säger den anhöriga som Nya Åland har pratat med men som vill vara anonym.
Ett bord byggt av lastpallar på avdelningen Lindhamn har rört upp känslor bland anhöriga till boende på hemmet. Redan i januari i år riktades kritik mot bordet men trots det har ingenting hänt.

– Jag har försökt prata med personalen men det görs ingenting åt saken. Men det kan ju inte bero på pengarna för så dyrt är det inte med ett nytt bord. Jag förstår inte varför de inte kan byta ut det, säger den anhöriga.

Att ett bord av lastpallar är olämpligt att använda i en miljö där mat hanteras bekräftas från Ålands miljö och häloskyddsmyndighet. Miljöskyddsinspektör Christel Mattson säger att det inte är lämpligt att använda material med ojämn yta i den typen av miljö.

– Det står tydligt i lagstiftningen att materialet ska vara tätt och ogenomsläppligt. I det här fallet räcker det inte med att måla pallarna. Ytan är fortfarande rofflig och det fastnar lätt damm, bakterier och vatten som blir svårt att ta bort, säger hon.

I samband med en rutininspektion på boendet i mitten av mars i år kommenterade ÅMHM bordet. I synesprotokollet uppmanar man boendet att ta bort bordet och man skriver uttryckligen att ”Träpallbordet ska utbytas mot lättrengörbart bord/bänk med hela och täta ytor”.

På Trobergshemmet vet man precis vad det handlar om. Frågan kring bordet har diskuterats och äldreomsorgschef Pauliina Körkkö är förvånad över att det inte gjorts någonting åt saken.

– Jag har sagt att det ska åtgärdas. Jag ska genast kolla upp det här. Bordet ska omedelbart bort. Jag ska personligen se till så det händer, säger hon.

Att man valt att använda just ett bord av träpallar istället för att köpa ett vanligt bord bottnar i personalens kreativitet, säger Körkkö.

– Vi hade behov av ett avlastningsbord och det är populärt med lastpallar just nu. Personalen var så kreativa och ville göra det hemtrevligt så vi tänkte inte något mer på det. Men lösningen var ju kanske inte helt lämplig, säger hon och tillägger att vaktmästaren nu bytt ut bordet mot ett vanligt bord och att allting är i sin ordning.