DELA
Foto: Stefan Öhberg

Förslag för att minska elåtgången: Sätt diskmaskinen i nattarbete

Ett sätt att få ner sin elräkning är såklart att använda mindre el hemma. Men ett sätt att i förlängningen påverka marknaden är att använda mer el när priset är som lägst.– Det är bra att flytta elförbrukningen till andra tider än när vi ser topparna. Marknadspriserna är som högst när folk använder som mest el, säger David Karlsson, vd på Ålands elandelslag.

En läsare hör av sig till Nya Åland med ett tips om att Ålands elandelslag kör sina reservaggregat, och att det möjligen kan bero på de stigande elpriserna. Detta dementerar vd David Karlsson.

– Nej, det är helt taget ur luften. Om vi kör reserven är det för att vi utför arbeten och måste säkra strömtillförseln, inte för att påverka elmarknaden, säger han.

Däremot kan man gynna hela samhället genom att till exempel köra diskmaskinen på natten.

– Våra stora kunder och elvärmekunder har tariffer som gör att det lönar sig att köra de maskiner som förbrukar mycket el nattetid, men det stora flertalet kunder har samma elpris dygnet runt. Det är något vi får titta på längre fram, men i dagsläget är det ingen prisskillnad för dem. Däremot är det ändå bra att flytta elförbrukningen till andra tider än när vi ser topparna i elförbrukning. Marknadspriserna är som högst när folk använder som mest el, så det gynnar kollektivet att sprida ut användningen. Det ser vi gärna att man gör, säger David Karlsson.

De toppar han pratar om infaller först på morgonkvisten, från sjutiden när samhället vaknar, tänder lampor, duschar och lagar frukost och fram till tio-elvatiden när skolor och arbetsplatser har startat upp. Därefter sjunker elförbrukningen för att sedan gå upp igen vid 16-snåret när många kommer hem igen och börjar laga mat, diska och tvätta. Den här senare toppen håller i sig fram till cirka klockan 20 när den sedan går ner igen för att därefter avta helt.

– Det kan variera lite beroende på väder och vind hur topparna ser ut, men de sammanfaller ungefär så här.

”Sätter press”

I förra veckan gick landskapsregeringen ut med en officiell uppmaning till alla sina verksamheter och underlydande myndigheter att spara på elen.

Tror du att det kan ha någon effekt?

– Det tror jag. Det finns två aspekter i det, dels sparar man pengar i sin egen plånbok, och dels om vi lyckas spara på elen kollektivt i Norden och tillsammans i hela Europa kan vi sätta press på marknadspriserna. Om vi lyckas med det så mycket som EU hoppas kommer det att göra skillnad på sikt.

Conny Rosenberg, vd för Kraftnät Åland, ser samma toppar på hela Ålands elnät som Ålands elandelslag noterar hos sina kunder. Men om ålänningarna redan har börjat snåla på elen är för tidigt att säga, menar han.

”Kommer se en förändring”

– Jag kan inte säga att vi har sett någon sådan trend ännu, men det är ganska varmt ute än så länge så det går inte åt så mycket el för värme just nu. Det är också ganska svårt att jämföra i dag med samma datum förra året, för det är så mycket som påverkar elförbrukningen: temperaturen ute, om det händer något särskilt den dagen, om det är en vardag eller helg … Man måste jämföra större intervall för att kunna dra några slutsatser, säger han.

Men tror du att det kommer att synas en minskning i elförbrukningen när det blir kallare och mörkare nu i höst, jämfört med tidigare år?

– Ja, dels går priserna upp så mycket att många medvetet väljer att förbruka mindre el, och dels kommer det ut information och kampanjer om energisparande på alla håll nu, både i Sverige och i Finland. Det tror jag att vi kommer att se här också. Vi har inte analyserat det så noga ännu, men elpriserna höjs från och med den 1 oktober och då kommer vi nog att märka av en förändring på riktigt.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp