DELA
Foto: Fredrik Törnroos

Satsar 10 miljoner på djupare hamnar

Eckerölinjen investerar drygt 10 miljoner euro på att bygga större hamnar som ska kunna ta emot större fartyg.

Största delen av investeringen görs i Eckerö Berghamn.
Under de kommande två åren ska Eriksson Bygg Ab arbeta med att fördjupa hamnen i Berghamn. I våras fick Eckerölinjen grönt ljus från ÅMHM för att spränga bort cirka 6 000 kubikmeter berg och gräva upp omkring 5 000 kubikmeter muddermassor som ska flyttas till piren utanför hamnen. Hamnbassängen, som i dag är 6,5 meter djup, ska om två år ha ett djup på 8,5 meter.

Detta meddelade Eckerölinjen i ett pressmeddelande i fredags.

Trafikdirektör Stefan Granskog förklarar att de två åren behövs därför att muddring får utföras under tiden september-april och arbetet ska utföras samtidigt som färjtrafiken pågår som vanligt.

När arbetet är klart i Berghamn ska också hamnen i Grisslehamn förstärkas och kajen ska anpassas till störrre fartyg. Rederiet äger både hamnen i Berghamn och i Grisslehamn.

Vd Tomas Karlsson säger att investeringen på totalt drygt 10 miljoner euro är ett bevis på att både rederiets ledning och ägarna tror starkt på fortsatt trafik mellan de båda hamnarna.

Ingen tidtabell

Investeringen görs trots att ingen tidpunkt är fastställd för ett nytt fartyg.

– Som vi tidigare har informerat om är det mycket troligt att Rederi Ab Eckerös nästa fartyg är större än nuvarande m/s Eckerö. Om det sedan handlar om ett nytt fartyg eller ett bättre begagnat är för tidigt att säga. Men när den dagen kommer ska våra hamnar vara anpassade till det nya fartyget, säger Tomas Karlsson. (ao)