DELA
Foto: Stefan Öhberg

Sannfinländarna vill banta sjöfartsstödet

Sjöfartsstödet är under granskning.

Sannfinländarna har tagit initiativ till en ny lag som halverar stödet till passagerarfartygen.
Hur viktiga är de olika företagsstöd som Finland betalar ut? Det är en fråga som en nytillsatt parlamentarisk riksdagsgrupp i Helsingfors just nu funderar på.

Socialdemokraternas medlem i gruppen, riksdagsledamot Lauri Ihalainen (S), skickade i går ut ett pressmeddelande med en varning för att sjöfartsstödets existens ifrågasätts och för att Sannfinländarnas tagit initiativ till en ny lag som skulle halvera det stöd som betalas till passagerarfartygen.

Ihalainen påminner om att sjöfartsstödet egentligen handlar om att kompensera finländska rederier för lönebikostnader för att på sättet ge den finländska flaggan konkurrenskraft i förhållande till andra länders flaggor.

– Att ta bort stödet leder till att alla passagerarfartyg flaggar ut, skriver Ihalainen och tillägger att tusentals arbetsplatser skulle försvinna.

Han är kritisk till att många hävdar att sjöfartsstödet, i synnerhet det som går till fartyg på Estlandstrafik, snedvrider konkurrensen inom restaurangbranschen.

– De utländska båtturisterna använde 2016 cirka 684 miljoner euro i land på huvudsakligen tjänster inom turism- och restaurangbranschen.

Läs mer i måndagens Nya Åland!