DELA
Foto: <07_Bildrubrik>ODLING 45 cannabisplantor hittades hemma hos en ung man i Mariehamn för ett drygt år sedan. Nu har fallet avgjrots i både tingsrättn och hovrätten. Bilden togs vid ett tidigare beslag.

Sänkte straffet för grovt narkotikabrott

Hovrätten har sänkt och lindrat straffet för en man i 25-årsåldern som dömts för grovt narkotikabrott.

I hans lägenhet i Mariehamn påträffades bland annat 45 cannabisplantor.
Tingsrätten dömde mannen till ett strängare fängelsestraff för att han hösten 2013 skaffat, fört in, använt och sålt narkotika på Åland. Narkotikan har bland annat utgjorts av subutextabletter, amfetamin, hasch, heroin och kokain.

Under tiden augusti 2012 till augusti 2013 odlat cannabis och enligt tingsrätten har han skördat 20 gram per planta. Han har sålt nästan ett halvt kilo cannabis under samma tid.

Tingsrätten kom fram till att det handlade om en stor mängd narkotika och att avsikten var att tjäna pengar och sprida narkotika. Han dömdes att betala drygt 7 000 euro till staten för den ekonomiska vinning han haft av brott.

Mannen sökte ändring i hovrätten som nu har gått honom delvis till mötes. Det villkorliga fängelsestraffet sänks till ett år och fyra månader, främst för att mannen kunnat visa att han sökt vård för sitt narkotikamissbruk redan före polisingripandet 2013 och att han medverkat till utredningen. Utöver fängelsestraffet ska han göra 20 timmar samhällstjänst.

Hovrätten sänkte inte beloppet som han ska betala till staten.