DELA
Foto: Stefan Öhberg

Sång- och dansfest på Bibban

Det var full rulle i Mariehamns stadsbibliotek när vårterminens sista Barnens söndag bjöd på musikprogram för barn under skolåldern. Nyan var med när dansen och allsången drog igång.

Det ligger en förväntan i luften som är tydlig märkbar när Nyans utsända kommer in i Stadsbiblioteket på söndag eftermiddag. Mjuka kuddar har lagts på golvet framför en liten scen, med stolar bakom. Här ska alldeles strax underhållning för dansanta och sångsugna i åldrarna 2–6 år dra igång, och en stor publik håller redan på att samlas.

Foto: Stefan Öhberg
Amélie Moudanib-Hellström ville krama hela världen när Pippi Långstrump-tonerna inledde föreställningen. Ser det ut som i alla fall.

100 besökare

– Det är stadens kulturproducent Matilda Nordberg som har planerat detta, och hon har instruerat mig att förbereda mig på upp till 100 besökare, säger Nordbergs stand-in Staffan Beijar till Nyan.

Han ser både förväntansfull och aningen orolig ut – entusiasmen hos en hundrahövdad församling av 2–6-åringar kan trots allt bli lätt bedövande. Han har förberett sig genom att sätta upp håret i två fina Pippi-flätor.

Foto: Stefan Öhberg
Konferencieren Staffan Beijar kom i inspirerad frisyr till föreställningen, tjolahopp, tjolahej, tjolahoppsansa.

Pippi inleder

Det visar sig vara rätt drag, för när han ett par minuter senare presenterar dagens underhållare Wincent Westerback och Ellen Smulter är det just Pippi som inleder det halvtimmeslånga programmet.

– Vi tänkte köra låtar som vi själva älskade när vi var små, säger Westerback.

Han ska kompa Smulter på gitarr och beskriver sig själv som ”hobbymusiker”.

Foto: Stefan Öhberg
Vissa busungar lekte hellre tafatt i utkanten av föreställningen, men hade lika roligt för det. Från vänster: Marissa Svensson, Darya Dubitska, Alexandra Dubitska och Anastasiia Dubitska.

Scenproffs

Ellen Smulter är däremot ett scenproffs med massor av sångtävlingar bakom sig. Hon började uppträda offentligt som riktigt ung tillsammans med sin lillebror Kenny och har varit med i såväl Vokalist Deluxe som i den litauiska version av The X Factor. Hon är dessutom socionom och van barnunderhållare.

Och så drar de igång med ”Här kommer Pippi Långstrump och hela Bibban dansar och sjunger.

Foto: Stefan Öhberg
Ellen Smulter och Wincent Westerback trollband publiken på Barnens Söndag.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp