DELA
Foto: Jonas Edsvik<07_Bildrubrik>UPPSKATTAR FÖRSLAGEN Orklas vd Pasi Flinkman säger att kommunens föreslagna åtgärder spelar en betydelsefull roll.

Saltvikförslag får beröm av Orkla

Både huvudkontorets kommunikationschefen Håkon Mageli och finländska Orklas vd Pasi Flinkman gillar Saltviks initiativ.

På Orklas norska huvudkontor säger kommunikationschef Håkon Mageli att bolaget diskuterar olika möjligheter med många externa intressenter.

Han säger också att de åtgärder som Saltvik planerar är positiva.

– Det är ett stort och helhjärtat engagemang som visas för att vi ska bli kvar på Åland. I nuläget kan jag inte kommentera kommunens förslag utöver detta, säger Mageli till Nya Åland.

Också Orkla Confectionery & Snacks Finlands vd Pasi Flinkman är positivt inställd till förslagen.

– Jag uppskattar väldigt mycket det, att kommunstyrelsen i Saltvik inte bara pratar om att det är viktigt att ha fabriken kvar, utan att de verkligen gör konkreta saker som hjälper till, säger Flinkman till Nya Åland.

Vad skulle det betyda för Orkla om man kunde genomföra åtgärderna?

– Vi måste lyckas med många saker samtidigt, och ingen enskild åtgärd är enskilt avgörande. Men de nämnda åtgärder från kommunen spelar en betydelsefull roll i helheten och absolut hjälper till.

Hur mycket betalar Orkla i fastighetsskatt?

– Under 2015 var fastighetsskatten var lite under 4 000 euro.

Finns det några andra åtgärder som ni hoppas på att kommunen skulle kunna göra?

– Jag upplever att kommunstyrelsen har reagerad snabbt och väl. Jag kan inte nämna några andra konkreta åtgärder, men naturligtvis för vi gärna en nära dialog med dem om eventuella nya tankar.