DELA

”Säg ditt budskap och håll truten”

Pelle Thörnberg har medietränat den åländska polisen och jobbat på Ålands radio.

Gasledningsföretaget Nord Stream får bottenbetyg och ungdomspolis Nicolai Båsk får beröm när Thörnberg ger exempel på bra och dålig mediehantering.
Efter 30 år som journalist, främst på Sveriges Television, sadlade Pelle Thörnberg om och blev medietränare. Fast han höll igång som journalist på Ålands Radio om somrarna innan han fick kunder också här. Han hamnade på Åland tack vare sin vän Bertil Bergqvist, som innan pensionen jobbade som reporter på Ålands Radio.

Thörnbergs vanligaste uppdrag är för kommuner och statliga företag i Sverige. En av de viktigaste punkterna i jobbet är att få dem att förstå hur man får journalisten att lyssna till det viktigaste.

– Om allt annat klipps bort och ingenting av det jag säger kommer med så måste jag ändå veta att några fraser finns mitt huvudbudskap det här blir du intresserad av att citera. Här söker vi inte efter retorisk guldkant utan ditt budskap, säg det och håll truten så jag får möjlighet att citera dig, säger Pelle Thörnberg.

På frågan om det är Pelle Thörnbergs förtjänst att polisens pressmeddelanden ändrade karaktär för några år sedan så vill han bestämt ge äran åt förre polismästaren Teijo Ristola. Från medieträningen med polisen på Åland minns han särskilt ungdomspolisen Nicolai Båsk.

– Jag blev så glad när jag hörde honom för han hittade olika medel att kommunicera på Twitter och Facebook och var så personlig. Han utgick från hur han ville vara som polis och där hittade vi en intervjuton. Han ska inte låta som en LO-chef eller partiledare. Utan som Nicolai Båsk, som känner de som han ibland griper och dem han alltid hjälper, säger Pelle Thörnberg.

Ibland tycker folk att polisen inte borde ha glimten i ögat så mycket som de har. Var tycker du att man ska dra gränsen?

– Jag kan förstå om folk reagerar på om man glättar till det för mycket, men vad som är glättigt ändrar. Till exempel piercade ögonbryn. Nu kan en polis ha det. För tjugo år sedan hade det varit omöjligt. Då var det otänkbart med en myndighetsperson utan slips, säger Pelle Thörnberg.

Läs mer i onsdagens Nya Åland!