DELA
Foto: Stefan Öhberg

Så ska chipsfabriken räddas

Saltviks kommun vill stöda chipsfabrikens fortsatta verksamhet i Haraldsby. Frågan är om beslutet kommer för sent för Orkla Confectionary & Snacks Finland AB som driver fabriken.
Chipsfabrikens framtid diskuterades när Saltviks kommunstyrelse sammanträdde under måndagskvällen. Under mötet enades styrelsen om att fortsätta utreda tre punkter som man hoppas ska underlätta för fabrikens fortlevnad.

– Vi hinner inte komma med något konkret innan Orkla ger sitt besked. Men vi har gett dem en signal om att kommunstyrelsen är positiv till att förändra allt det här, säger kommunstyrelsens ordförande Runar Karlsson.

Det man tittar på rör framförallt vattenhanteringen. Avgiften som tas ut inom kommunen för att frakta sanitetsvatten från fabriken till Mariehamn ska ses över och man kommer att inleda förhandlingar med Mariehamns stad om möjligheten att sänka avgiften för att ta emot fabrikens processvatten. Dessutom ska kommunen se över fastighetsskatten för allmänna områden. Att ta bort den här skatten helt är en fråga som ska utredas säger Karlsson och gör bedömningen att åtgärderna man tittar på sammanlagt kan vara värda tiotusentals euro per år.

– Det är en liten summa i sammanhanget men det är hjälper till, säger han.