Så här gör du om en bebis sätter i halsen:

DELA

Sari Johansson har tidigare arbetat på akuten vid Ålands hälso- och sjukvård. Nu är hon Röda Korsets utbildare i första hjälpen och hon framhåller hur viktigt det är att agera snabbt om ett barn sätter i halsen. Det kan gå fort för en liten barnkropp att tappa med-
vetandet.

Här visar hon hur du ska agera om ett barn som är yngre än cirka ett år sätter i halsen.

1. Lägg barnet i knät så att huvudet kommer lägre än bröstet. Håll nacken stadig genom att placera hålla i barnets haka med tumme och pekfinger. Ge fem bestämda ryggslag mellan barnets skuldror med handloven.

Ring 112. Sätt på högtalarfunktionen. Alarmcentralen kan instruera dig vidare medan du försöker frigöra luftvägarna.

2. Vänd på barnet, kom ihåg att hålla nacken stadig med en hand under huvudet. Ser du det främmande föremålet i barnets hals eller mun? Försök inte ta ut det med fingrarna om du ser det i halsen. Risken är att du petar det längre ned. Om föremålet inte kommit ut fortsätter du genom att trycka fem gånger med pek- och långfinger mitt på bröstkorgen. Du ska trycka så hårt att bröstkorgen trycks ned fyra centimeter.

3. Upprepa fem ryggslag och fem tryck på bröstet tills luftvägarna är fria. Visar barnet inga livstecken och du märker att ansiktet blir blålila – påbörja återupplivning (se nedan).

Informera kontinuerligt alarmoperatören så att hen vet om situationen förändras och kan meddela ambulanspersonalen.

Starta återupplivning på barn under ett år:

4. Lägg barnet på bordet. Justera nacken så att hakan inte är varken tätt mot bröstet eller pekar uppåt. Placera din mun över barnets näsa och mun och gör fem inblås.

5. Gör 30 kompressioner i rask takt, ungefär två stycken per sekund. Det är samma takt som den i sången Här Kommer Pippi Långstrump.

Gör två inblås och 30 kompressioner. Titta i munnen efter föremålet. Upprepa tills du ser ett livstecken eller tills ambulansen anländer.

Läs också:
Filippa, 9 månader, nära att kvävas av mangobit