DELA
Foto: Jonas Edsvik<07_Bildrubrik>TV-DEBATT Klockan 19 i kväll sänds tv-debatten med de åländska riksdagskandidaterna i Åland24. Debatten är drygt en timme lång och handlar om allt från ekonomiska frågor till flyktingpolitik. Från vänster Åländsk Samlings Cecilia Jansson (MSÅ), Mats Löfström (C), Sara Kemetter (S) och Elisabeth Nauclér samt Liberalerna Mats Perämaa och Julia Birney. I bakgrunden debattledarna Annica Lindström, politisk reporter, och Nina Fellman, ledarskribent.

Så här bra är kandidaterna på finska

Nya Åland har bett läsare skicka in frågor till riksdagskandidaterna. Den första frågan som droppade in var hur bra kandidaterna är på finska.

Därför ställer Nyan följande frågor till kandidaterna:

1. Kan du följa en riksdagsdebatt på finska och läsa handlingar som inte översätts till svenska?

2. Vilka andra språk än svenska talar du flytande?

Cecilia Jansson

1. Finska är inget problem för mig eftersom jag är så gott som tvåspråkig tack vare min mamma. Jag har också bott på fastlandet.

2. I engelska. Min tyska är god också eftersom jag läst den på både akademisk nivå och bott i Tyskland.

Sara Kemetter

1. Det kan jag. Jag är helt tvåspråkig och har studerat till klasslärare på Helsingfors universitet på finska och engelska

2. Jag talar engelska flytande. Och jag blir inte såld på torget på franska och tyska.

Mats Löfström

1. Absolut. Många ålänningar kämpar med finskan och det har jag också gjort. Men jag har bott i Helsingfors under många år och jobbat på finska. Min fru är också finskspråkig och vi talar mycket finska med hennes släkt även om vi har svenska som hemspråk.

2. Engelska. Tyska går ganska bra. Jag klarar av att hålla ett tal och jobba på tyska.

Elisabeth Nauclér

1. Ja. Jag har aldrig använt mig av någon tolk i grundlagsutskottet där alla handlingar och alla experter talar på finska. Det är bara enstaka gånger som handlingarna kommer på svenska

2.Jag talar väldigt bra norska. Jag pratar hygglig engelska och hygglig franska. Mitt huvudspråk i skolan var spanska så jag har inget problem med att läsa en tidning. Tyska har jag lärt mig på kvällskurser och jag förstår kroatiska.

Mats Perämaa

1.Absolut, det är inga problem. Jag pratar bra finska och kan uttrycka mig väl i både tal- och skriftform.

2. Engelska pratar jag bra. Jag förstår också tyska.

Julia Birney

1. Jag skulle nog behöva hjälp med finskan. Jag skulle nog behöva träna innan det skulle gå helt och hållet.

2. Engelska. Jag har en amerikansk pappa och har jobbat i USA i perioder.

Kent Eriksson

1. Jag har inte rört mig med den mest avancerade terminologin. Men skulle jag leva i det skulle det inte ta länge innan det skulle gå. Men min hållning är att den åländska riksdagsledamoten inte ska behöva följa med mer än vad som står i de finska tidningarna. riksdagsarbetet ska kunna skötas på svenska.

2. Engelska.