DELA
Foto: Jonas Edsvik

Uppdatering: Polisen utreder vandalism av ryska konsulatet

Ålandspolisen skriver som följer i ett pressmeddelande på torsdag morgon om incidenten vid ryska konsulatet natten till första maj:

”Till följd av den publicitet ärendet i fråga fått i medier, informerar Ålands polismyndighet följande:  Polismyndigheten har en pågående förundersökning rubricerad som skadegörelse gällande Rysslands konsulats fastighet i Mariehamn. Skadegörelsen har skett sent på kvällen söndagen den 30.04.2023. Till följd av den anmälda händelsen har polisen omedelbart åkt till händelseplatsen och eftersökt misstänkta personer i närområdet. Skadegörelsen består av att konsulatets postlåda har rivits ner från sin ställning och en ölflaska har kastats mot konsulatet resulterande i att en fönsterruta söndrats. Polisen har gjort en brottsplatsundersökning och utreder ärendet vidare. Polismyndigheten har personuppgifter på personer som påträffades i samband med eftersök och som kan vara involverade i skadegörelsen. Ingen misstänkt gärningsperson har ännu kunnat identifieras i undersökningen.  Ytterligare information ges inte ut. Vid behov informerar polismyndigheten mera i ett senare skede. ”

Som Nya Åland skrivit tidigare ska ryska utrikesministeriet ha skickat en diplomatisk not till Finland om händelsen, enligt uppgifter i Iltasanomat på onsdagskvällen.

HBL skriver på torsdagen att Finlands utrikesministeriums pressjour bekräftar att Rysslands ambassad har varit i kontakt med ministeriet.

”Fallet är beklagligt och Utrikesministeriet ser allvarligt på skadegörelse mot diplomatiska och konsulära beskickningar. Det är viktigt att de behöriga myndigheterna utreder det skedda”, skriver UM:s pressavdelning till HBL.