DELA

Rusning till vaccinationsbokning-tusentals i telefonkö

Över 2 200 köade som mest när ÅHS idag öppnade vaccinationsbokning för gruppen 80 år och äldre. Eftersom så många samtal kom in samtidigt överbelastades telefonisystemet. Bokningen är nu stängd tills den 1 februari.

I ett pressmeddelande på onsdagseftermiddagen berättar ÅHS att kapaciteten i telefonisystem inte räckte till för den ”extrema belastning” som uppstod i morse då vaccinationsbokningen öppnade.

”ÅHS har 60 telefonlinjer men det räckte inte då belastningen blev hundratals samtal samtidigt. Uppenbara risker för farosituationer uppstod då människor med akuta hälsoproblem riskerade att inte nå t.ex. akutmottagningen.” skriver ÅHS.

2290 personer köade som mest i systemet. På Åland finns 1654 personer som hör till den grupp som nu erbjuds vaccinering. De inom åldersgruppen som bor på äldreboenden har redan erhållit sitt vaccin.

Såhär förklarar ÅHS:
”Vaccinationstiderna styrs av mängden tillgängligt vaccin. Som mest kan vi vaccinera ca 200 personer per vecka. Tillgången på dos 2 av vaccinet måste även hela tiden beaktas. Alla som önskar vaccination kommer att vaccineras. Så fort ÅHS erhåller större vaccinationsmängder så ökas vaccinationstakten.”

Ett system med vebbokning tas, enligt ÅHS, i bruk inom kort.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp