DELA
Foto: Erkki Santamala<07_Bildrubrik>MYSTERIUM Rune ”Öra Karlsson har bevis för att han varit rederianställd i Sverige och har pensionspengar att vänta - men han finns inte i några som helst register. –Jag är knappast den enda som drabbats och det betyder pengar bort från Åland, säger han.

Runes svenska pension försvunnen

Rune ”Öra” Karlsson jobbade sex år på långfart för två svenska rederier. Men nu visar det sig omöjligt för honom att få ut pensionen – och någon hjälp finns inte att få.
I juni fyller Rune Karlsson 63 år och kan, om han vill, gå i pension. Därför började han i början av året reda ut hur mycket pengar han kunde förvänta sig att få i pension från Sverige där han var anställd av rederierna Salén och Wallenius från juni 1975 till maj 1981.

– Jag var rederianställd av båda rederier och hade lön alla månader och pensionen betalades in varje månad, berättar han.

Trots det har han aldrig hört något från den svenska pensionsmyndigheten. När han började nysta blev härvan snabbt väldigt tilltrasslad. Han fanns helt enkelt inte i något pensionsregister och har bollats hit och dit och fram och tillbaka i sin jakt på pensionsbeskedet. Rune gissar att han inte är den enda som råkat ut för det här. Många jobbade i Sverige från 1950-talet och framåt och har kanske lika svårt att få ut sina pensionspengar.

– Om det här reds upp betyder det ju att en massa pengar kommer hem till Åland och kan nyttjas här. Varför tar inte landskapsregeringen tag i problemet?

Läs mer i dagens Nya Åland!