DELA

Rosella plats för Europas största marina övning

Nya Åland var ombord på Rosella på onsdagen då insatsstyrkor från nio EU-länder bordade fartyget inför EU:s största marina övning någonsin.
Rosellas morgontur gick som vanligt från Mariehamn klockan 7.30 på onsdagen. Ombord fanns besättning som skulle figurera som just besättning vid onsdagens stora terrorövning ”Storm”. Många i Rosellas personal ombord var entusiastiska och tyckte att övningen skulle bli spännande, och viktig, i en alltmer orolig omvärld.

– Efter det här ska vi utvärdera övningen då mycket syftar till att lära sig, säger Stefan Hector, chef för Nationella operativa avdelningen (Noa).

Hur stor är den här övningen?

– Det här är den största insatsövningen som har genomförts marint i Europa.

Varför sker den på Ålands hav?

– Det här är en del där många människor reser på färjor mellan Sverige och Åland, och vi vill kunna behärska alla miljöer där människor rör sig.

Även en representant från Ålandspolisen var på plats på Rosella. Det var överkonstapel Tommy Thörnroos som fått uppdraget.

Kommer du att delta aktivt?

– Jag hade velat vara med, men det är den nationella insatsstyrkan som övar och de har en långvarig utbildning och del av ett sådant team. Då är det svårt att hoppa in som vanlig polis. Det blir för stora utmaningar. Utan nu får vi låta proffsen göra det som proffsen ska göra.

Läs mer i Nya Åland!