DELA

Rosella fylld till bristningsgränsen

Färjan som avgick från Mariehamn till Kapellskär på onsdagskvällen var närapå fullsatt.

– Det händer inte ofta, säger Johanna Boijer-Svahnström, informationsdirektör på Viking Line.
Det blev svettigt för sexton passagerare i avgångshallen i Mariehamn innan avgången klockan 18.30 med Rosella mot Kapellskär under onsdagen. De fick nämligen beskedet att färjan var fullsatt. Personalen vid incheckningen sa att det var mycket ovanligt.

– Det händer inte ofta att däckpassagerarekapaciteten fylls helt, men det sker ibland, skriver Johanna Boijer-Svahnström, i ett mejl till Nyan.

Hon berättar vidare att de har haft sådana avgångar på sträckan Helsingfors till Tallinn, samt på Viking Grace.

– Fullbelagda fartyg i juli hör inte till ovanligheterna. Ifjol hade vi 945 000 resenärer, säger hon.

Det har även förekommit enstaka avgångar där man inte kunnat ta emot däckspassagerare då certifikatet inte tillåtit fler. Gällande Rosella känner hon inte till onsdagens aktuella tur, men uppger att det kan stämma.

– Under de senaste veckorna har vi haft en hel del avgångar där såväl hytter som bilplatser tagit slut.

Men för Rosellas del gäller det främst bilkapaciteten. Söndag kväll från Mariehamn till Kapellskär fylls till exempel snabbt, förklarar hon.

– Jag har däremot hört om många resenärer som inte bokat bilplats i tid och därför varit tvungna att ändra sina resplaner. De tre sista veckorna i juli är intensiva.

När passagerarlistan räknats kunde samtliga passagerare som väntade i avgångshallen gå ombord. Uppgifterna Nyan fått från personalen ombord den aktuella kvällen är att det handlade om endast en plats tillgodo när färjan lade ut mot Kapellskär. Rosella har en kapacitet om 1 500 passagerare.