DELA

Rosa mössor mot förtryck

Kvinnor i alla åldrar plus några enstaka män och hundar samlades på Torget i Mariehamn under lördagseftermiddagen. De ville visa sitt stöd för kvinnor runt om i världen.
Idén till lördagens möte uppstod efter att initiativtagaren Barbro Eriksson satte upp sin första ”selfie” (bild på sig själv) på Facebook. På bilden hade hon en så kallad pussy hat, en kattliknande mössa, som förknippas med kvinnors protester mot USA:s president Donald Trump.

– Jag hade mycket tankar då jag stickade mössan. Jag är ingen politiker, jag är bildkonstnär. Det här är mitt sätt att visa var jag står, säger Eriksson.

Runt femtio deltagare samlades vid scenen på Torget då Eriksson ville tacka alla som dykt upp. Lantråd Katrin Sjögren och vice lantråd Camilla Gunell var också på plats.

– Det känns bra att kvinnor från alla generationer är här. Tidigare generationer har arbetat för kvinnors och alla människors rättigheter. Men arbetet är inte färdigt och ingenting kan tas för givet. Nu ser vi ett bakslag i Europa och i USA. Vi måste jobba på alla fronter, sade lantråd Katrin Sjögren till folkmassan.

Läs mer om kattmösse-träffen i morgondagens E-Nyan!