DELA
Foto: Stefan Öhberg<07_Bildrubrik>LAGER Olof Collin visar lagret i skolbyggnaden med filtar, liggunderlag och hygienartiklar som takorganisationen i riket skickat. En långtradare med texten ”Åland humanitarian aid” kommer i dag med ytterligare 40 madrasser från Röda Korsets huvudlager i Tammerfors,

Röda Korset redo för hundratals flyktingar

Madrasser, filtar, hygienartiklar, kläder och till och med små nallebjörnar.

Naturbruksskolan är topprustad.
Under de senaste veckorna har Röda Korsets personal och frivilliga jobbat med att ställa i ordning Naturbruksskolan i Jomala. Utgångspunkten är att Åland skall kunna erbjuda också stora mängder asylsökande bra övernattningsmöjligheter under den korta tid de är i landskapet.

Både internatet och själva skolbyggnaden utnyttjas och kan erbjuda sovplatser för upp till 300 personer. Det finns enkelrum och dubbelrum med toalett och stora rum som kan fungera för sovsalar. Rum har reserverats för lekande barn, för enskilda samtal och för personalens gruppmöten. Det finns nyinkopplad Wifi och brandutrymningsplan och dessutom allt som en tillfällig gäst kan tänkas vara i behov av.

Röda korsets huvudkontor i Finland har skickat filtar, liggunderlag, madrasser och hygienartiklar, ÅHS har hjälp med lakan och Emmaus med kläder och så vidare.

– Alla har varit hjälpsamma här och från fastlandet har vi fått allt vi bett om, säger Olof Collin.

– Vi är förberedda och kommer det ingen alls har vi byggt upp ovärderlig beredskap inför en större katastrof.

Läs mer i papperstidningen eller E-Nyan!