DELA
Foto: Jonas Edsvik

Röda Korset kan bli filial till Migri på Åland

Sammanlagt 122 ukrainska flyktingar har hittills registrerat sig på Åland, meddelades på landskapsregeringens presskonferens på måndagen. Röda Korsets Tomas Urvas (bilden) berättade också att man för samtal med Migrationsverket i Finland för att kunna bli en servicepunkt för migration på Åland.

På gårdagens presskonferens framkom bland annat att 122 ukrainska medborgare registrerat sig som flyktingar undan Rysslands invasionskrig mot Ukraina. Samtidigt påpekade lantrådet Veronica Thörnroos att alla ukrainare har rätt att vistas i landskapet som turister i upp till 90 dagar, oavsett om de registrerar sig som flyktingar eller inte.

– I torsdags förra veckan kände vi alla här på Åland en frustration med de byråkratiska processerna. De var tunga och det var svårt att hitta snabba, förnuftiga samarbetsformer, sade hon inledningsvis.

– Men vi hade ett snabbt, bra telefonmöte med inrikesminister Krista Mikkonen och vi fick snabbt hjälp med det vi behövde: kontaktpersoner inom ledningen som får ett delegerat ålandsansvar. Det var värdefullt.

Bli servicepunkt

En sådan samarbetsform som lantrådet efterlyste kan bli ett samarbete mellan Röda Korset på Åland och det finländska Migrationsverket. Verksamhetsledaren Tomas Urvas berättade att man just nu diskuterar med myndigheten att bli verkets servicepunkt på Åland:

– Den skulle ha till uppgift att koordinera de olika uppgifterna som Migri har i den här situationen. Ingenting är ännu klart, det pågår diskussioner om avtal, men det är på gång och vi försöker få det på plats så snart som möjligt, sade han.

– Det innebär att alla ärenden som relaterar till flyktingarnas sociala och ekonomiska tjänster skulle skötas av dem, och vi skulle bli en filial till Migris mottagningsenhet på Åbo och arbeta i nära samarbete med dem.

Samarbetet skulle organiseras på samma vis som Röda Korsets arbete med brottsofferjouren, förklarade Urvas.

Samma rätt till sjukvård

ÅHS-koordinatorn Tanja Eklöw poängterade att registrerade ukrainska flyktingar har samma rättigheter som finländare vad gäller hälso- och sjukvårdstjänster.

– De har rätt till det i exakt samma utsträckning som personer som har en hemortskommun i Finland, sade hon.

– Jag såg på nyheterna från Sverige igår att de bara har rätt till akutvård i Sverige, men så är det alltså inte enligt finländsk lagstiftning.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp