DELA
Foto: Istockphoto

Rivstart för Ålandockså-kampanjen

– Vi måste sätta stopp för den tystnadskultur som rått. Den är inte värdig ett demokratiskt samhälle.

Det säger Mia Hanström om den metoo-kampanj som startade i går på Åland.

Den internationella metoo-kanmpanjen – kvinnors och flickors egna berättelser om övergrepp och sexuella trakasserier begångna av män – rasar med oförminskad styrka sedan starten för några veckor sedan.

I land efter land lyfter kvinnor på locket där tystnadens kultur rått och där kvinnor alltför ofta har fått höra att de har sig själva att skylla om de råkat illa ut. Nu har också Åland fått ett eget kampanjpaket på initiativ av Mia Hanström under samlingsnamnet Ålandockså/metoo/högtskalldetklinga.

Så här berättar hon:

– I söndags planterade jag idén om en kampanj i Ålands Feministparaply där jag är ordförande och i Feministakdemin där jag är sekreterare. Vår egen kampanj heter Ålandockså och den är en del av den internationella metoo-kampanjen.

På Feministparaplyets hemsida www.metoo.ax kan kvinnor och de personer som identifierar sig som kvinnor berätta om sina upplevelser. Gruppen är stängd för allmänheten och den som vill vara med måste antingen bli inbjuden av en gruppmedlem eller skicka ett e-postmeddelande till aland@metoo.ax och säga att man vill komma med i gruppen.

I kampanjen ingår en namninsamling där åländska kvinnor kan skriva under uppropet. På kampanjens första dag i går undertecknade över hundra kvinnor uppropet.

Läs mer i tisdagens Nya Åland!