DELA

Ring, klocka ring, i bistra flyktingtider

I hjärteroten ledsen. Sörjer Vårdö.

Min man och jag brukar inleda vårsäsongen och avsluta höstsäsongen med husbilen på Vårdö. Här har vi hittat ett perfekt ställe nära vattnet och fåglarna, en plan yta, en plats där vi inte stör någon. Här njuter vi det första näktergalsdrillet, här myser vi när höststormen viner.

Men nu. Nej. Jag har tappat lusten. Näktergalen och höststormen kan kvitta. Vad har hänt med de trevliga Vårdöborna? Eller Vårdögubbarna, rättare sagt?

Guds kärlek är som stranden… Psalmen som Anders Frostenson skrev i Geta – har ni inte hört den?

Och ändå är det murar oss emellan…och genom gallren ser vi på varann …

Har ni inte hört? Sjungit? Tänkt? Har ni inte en enda gång suttit i er fina S:t Matthias kyrka och lyssnat på ord om medmänsklighet?

Allt vad ni vill att människor ska göra er …

Älska din nästa …

Förlåt dem, ty de vet inte vad de gör …

Alla välmående Vårdöbor i sina villor och gårdar, med sina båtar, med mat på tallriken alla dagar, med snygga kläder och väldoftande deodoranter under armarna, med nöjen, resor och möjlighet att mura om Erkas gamla bakugn – inte verkar ni må så dåligt precis.Hade förslaget varit att ta emot tvåtusen flyktingar till Vårdö skulle den som sagt ”vänta lite nu” gjort det på goda grunder, utan fördomar om människor. Men nu! Ni säger nej till EN familj!

Den som säger nej till flyktingar tänker inte på att flyktingen kan vara en läkare eller dataingenjör, eller den som tar hand om gamla mamma en dag, med skolbarn som är ypperligt duktiga och snälla.

Den som säger nej verkar ha så svårt att skilja mellan asylsökande och kvotflyktningar.

Den som säger nej har tagit ett beslut som är inskränkt, snålt, kortsynt, egoistiskt, byggt på felaktiga fakta.

Det finns hopp. Här några goda råd: Var inte rädd! Sjung en psalm, det är ju söndag. Förslag 892 i nya psalmbokstillägget: Öppna dina knutna händer, först då kan du ta emot, öppna dina slutna ögon, först då kan du se …

Res mer – inte bara på all inclusive på Kanarieöarna, se världen. Lyssna på kvinnorna. De vet. Du som har öron – lyssna på kyrkklockorna klockan fem varje dag den kommande veckan.

Kiki Alberius-Forsman