DELA
Foto: Fredrik Törnroos

Riksregeringen: Restauranger får hålla öppet till kl 23

Restauranger och krogar får hålla öppet mellan kl 6 och 23 och servera alkohol mellan kl 9 och 22 från och med 1 juni. Det meddelade omsorgsminister Krista Kiuru (SDP) på en presskonferens i dag.

Öppningen följs av en rad krav. Man måste på ett synligt sätt meddela att det inte är tillåtet att komma in om man har symtom. Kunderna måste också ha möjligheter att följa hygienreglerna och verksamheterna har också en principiell skyldighet att ordna möblering så att kunderna kan hålla avstånd och inte trängas. Huvudregeln är att sitta vid egna bord, det är dock tillåtet att hämta saker men bufféservering är inte tillåtet. Endast hälften av den normala kundmängden är tillåten så att man ska kunna hålla avstånd, det gäller dock inte på uteserveringar. Restriktionerna kan lindras senare om det behövs, meddelar Kiuru.

– Restaurangerna kan inte ta sig på fötter igen om inte kunderna kommer tillbaka. Regeringen har målet att ju bättre restaurangerna tar hand om sina förpliktelser, desto tidigare känner sig kunderna trygga med att gå dit.

På fastlandet är det regionförvaltningsverken som kontrollerar att kraven uppfylls och också förordar åtgärder av eventuella brister. Om en restaurang inte följer reglerna kan den stängas ner i högst en månad.