DELA
Foto: Annika Orre<07_Bildrubrik>FÖRLUST Regeringens förslag innebär en finansiell förlust för landskapet, enligt finansminister Mats Perämaa. Att neka Ålands skattebehörighet i det läget skulle vara ett hugg mot självstyrelsen, menar lantråd Katrin Sjögren.

Riksreform drabbar hårt

I går bjöd landskapsregeringen in till en träff för att berätta om sina 100 första dagar vid makten.

Sist av alla lät finansminister Mats Perämaa (Lib) bomben falla: för en vecka sedan fick landskapsregeringen beskedet att huvudspåret är fastställt om hur regeringen ska finansiera rikets social- och hälsovårdsreform – en modell som minskar de åländska kommunernas skatteinkomster radikalt och som raserar grunden för det nuvarande landskapsandelssystemet.

– Vi blev kontaktade av regeringen som insåg att deras förslag till finansiering påverkar oss väldigt mycket, konstaterar Mats Perämaa.

Det här blir den absolut viktigaste frågan när statsminister Juha Sipilä kommer på Ålandsbesök tisdagen den 8 mars.

Den självklara följden är att arbetet med att reformera det åländska landskapsandelssystemet stoppas här och nu.

Riksregeringens huvudspår är att höja statsskatten kraftigt och samtidigt minska kommunernas inkomstskatter lika mycket för att finansiera reformen. Också för ålänningarna blir det i så fall en kraftigt förhöjd statsskatt, något som innebär att kommunalskatten på Åland sänks i motsvarande grad.

Men den höjda klumpsumma som följer på ändringen räcker inte för att kompensera det underskott som uppstår för Åland.

– Det innebär en finansiell förlust för landskapet och det är naturligtvis inte godtagbart, säger Mats Perämaa.