DELA
Foto: Nina Smeds

Riksnytt: Enigt om huvudlinjerna i samhällsfördraget

Arbetsmarknadsorganisationerna har i natt kommit överens om huvuddragen i ett kommande samhällsfördrag skriver Finska notisbyrån (FNB). Mötet avslutades vid halvtvåtiden i natt.
Förhandlingskällor uppger att man ännu ska göra kontrollräkningar och precisera vissa detaljer. Redan i går meddelade parterna att de nått samförstånd om spelreglerna för lokala avtal.
– På morgonen kommer vi sannolikt i mål, sade Fackcentralen FFC:s ordförande Lauri Lyly till FNB.
Också tjänstemannacentralen STTK:s ordförande Antti Palola säger att förhandlingarna är näst intill färdiga men att några finjusteringar återstår.
Vad FNB erfar verkar parterna gå in för en bred arbetsmarknadslösning där man också har kommit överens om lönerna för nästa år. Detta har varit ett önskemål speciellt från löntagarsidan.
Arbetsmarknadsorganisationerna ska under morgonen ha kontakt sinsemellan innan organisationernas egna organ håller sina möten. En annan stor fråga är om det som organisationerna kommit överens om godkänns av landets regering.

Alternativ till regeringens paket

Samhällsfördraget är arbetsmarknadsorganisationernas alternativ till de tvångslagar som regeringen annars hotar med. Avsikten har varit att presentera ett rättvisare och jämlikare paket än det som regeringen planerat.
STTK:s Palola sade i går kväll att man var på väg att nå målet.
– Det skulle ha blivit låg- och medelinkomsttagande kvinnor i den offentliga sektorn som hade fått betala för regeringens paket, och de anser vi inte att är rättvist, sade han.
Kommunarbetsgivarnas arbetsmarknadsdirektör Markku Jalonen betonade att överenskommelsen skulle vara av historiska mått om den blir av.
– Det vi håller på att göra är exceptionellt i finländsk arbetsmarknadshistoria, det vill säga ett avtal med arbetsenhetskostnader, en lönelösning och strukturella frågor. (FNB)