DELA
Foto: Jonas EdsvikGLEST Ett 30-tal personer fanns på plats i Alandica när landskapet framförde sin ursäkt till de vanvårdade barnhemsbarnen under fredagen.

Riket kan ta modell av åländsk ceremoni

Den åländska upprättelseceremonin för vanvårdade barn kan få sin motsvarighet i riket.

Socialråd Viveca Arrhenius från social- och hälsovårdsministeriet deltog i ceremonin för samla intryck.
I fredags höll landskapsregeringen en upprättelseceremoni för de barn som samhällsplacerades och vanvårdades under åren 1953-1971. Nya Åland berättade om ceremonin i lördagens tidning.

En av de, relativt få, besökarna i Alandica var socialråd Viveca Arrhenius från social- och hälsovårdsministeriet Helsingfors.

– Jag är här och samlar intryck inför utredningen i riket som blir klar nästa år, berättade hon före ceremonin.

Under ceremonin framförde lantråd Camilla Gunell samhällets ursäkt till de vanvårdade barnen och därefter talade Ålands fredsinstituts tf direktör Kjell-Åke Nordqvist om att hantera minnen.

Fint och intressant, var Arrhenius omdöme efter ceremonin.

– Vi i riket har inte alls uppfattat den här moraliska dimensionen. Vi har inte bett om ursäkt på det här viset, konstaterade hon.

Den finländska utredningen om samhällsplacerade barn som vanvårdats väntas bli klar nästa år, men om det ordnas en upprättelseceremoni då är inte bestämt.

– Jag tror att det finns en kulturell skillnad här mellan Sverige och Finland. I Finland är vi mer pragmatiska och ser framåt i stället för bakåt.

Läs mer i papperstidningen eller E-Nyan!

1 KOMMENTAR

Comments are closed.