DELA
Foto: Jonas Edsvik

Restauranger får hålla öppet som vanligt igen

Begränsningarna för restauranger slopas helt för områden i basnivån. Det innebär att krogarna på Åland får ha öppet som vanligt från och med torsdag.

– Det känns jätte hoppfullt, säger Cia Borg, innehavare av Dinos bar och grill.

Från och med torsdag får alla restauranger som finns i områden i coronapandemins basnivå ha öppet som vanligt igen. Det betyder att tidbegränsningarna för alkoholservering och öppettider återgår till restaurangernas vanliga tillstånd och i enlighet med den vanliga lagen. Riksregeringen tar det officiella beslutet under onsdagen.

– I basnivån plockar man bort begränsningarna helt och hållet. I accelerationsnivån, där exempelvis Nyland och Helsingfors befinner sig, utvidgar man tiderna, säger Ålands riksdagsman Mats Löfström.

I områden i accelerationsfasen kommer alkohol att få serveras från klockan 07 och fram till midnatt. Restaurangerna får hålla öppet mellan kockan 05 och 01.

”Känns hoppfullt”

Krögare Cia Borg, innehavare av Dinos bar och grill i Mariehamn, är glad över beskedet.

– Det känns jätte hoppfullt och skönt att äntligen börja återgå mot det normala. Det är bara att hoppas att incidenstalet hålls nere och att alla fortsätter att hålla avstånd och tänker på hygienen så att vi kan få en bra sommar, säger hon.

Från och med helgen kommer krogen att ha öppet till klockan 04 både inom- och utomhus.

– På midsommar kör vi igång med utebaren och livemusik på uteserveringen.

Hur ser det ut med personal nu när beslutet kommer med så kort varsel?

– Det har varit jättesvårt att beräkna hur mycket personal som behövs. Vi är i behov av mer personal, men samtidigt vågar man inte anställa så många heller. Det är även svårt att få tag i ordningsvakter.

Fortsatta hygienkrav

Fortsättningsvis kommer hygienkrav och att kunderna ska kunna hålla tillräckliga avstånd att gälla. Hur det blir med att ha en egen sittplats eller inte är ännu oklart.

– Det vet jag inte förrän beskedet kommer från riksdagen. Jag har inte sett underlagsmaterialet än. Vi måste få beslutet innan vi kan ta ställning, säger lantrådet Veronica Thörnroos (C).

Ålands landskapsregering skrev nyligen ett utlåtande kring slopandet av tidsbegränsningarna. I det ansåg man att begränsningarna i krogarnas öppettider och serveringstider för alkohol bör avvecklas i både epidemins utgångsnivå (basnivå) och accelerationsfas. Utlåtandet gällde lagen om begränsningar gällande förplägnadsrörelsers verksamhet och statsrådets förordning om temporära begränsningar av restaurangernas verksamhet.

 

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp