DELA
Foto: Jonas Edsvik

Lantrådet om Sannfinländarnas utspel: Rena rama rappakaljan

– Svinaktigt! Rena rama rappakaljan!

Lantrådet Katrin Sjögren (Lib) är arg och uppgiven över innehållet i det pressmeddelande som sannfinländarna Simon Elo och Leena Meri skickade ut i går efter beskedet om klumpsumman.
Elo och Meri skriver att det var partiets förtjänst att regeringen sa nej till att höja avräkningsgrunden för den åländska klumpsumman.

– Man använder den makt som folket har gett i val, heter det i pressmeddelandet.

I meddelandet heter det vidare att Åland årligen ”får 0,45 procent, i år cirka 221 miljoner euro, av statsbudgeten för att förverkliga självstyrelsen” och att landskapet inte har skulder. Därför finns det, skriver Leena Meri, ”ingen orsak till att Åland skulle ha en särställning när staten och kommunerna befinner sig i ett svårt ekonomiskt läge.”

Reagerar starkt

Lantrådet Katrin Sjögren reagerar starkt på innehållet i pressmeddelandet.

– Jag är mållös. Jag förstår att det går utför i staten Finland om det här är den nivå man håller, säger hon.

De två sannfinländarna är medlemmar i riksdagens grundlagsutskott – som ska övervaka att grundlagen och självstyrelselagen följs – och de deltog i den träff som hölls på Åland för ett par veckor sedan. Uttalandet om att Åland ”får” pengarna upprör henne därför alldeles särskilt.

– Det är anmärkningsvärt att de skriver så här. En av de fördomar vi stack hål på under besöket var just att Åland ”får” pengar. Vi informerade grundlagsutskottet om att ålänningarna är goda skattebetalare och att Åland har rätt att få pengar tillbaka från staten. Och nu kommer de sannfinländska medlemmarna med det här. Rena rama rappakaljan.

Hon erbjuder sig att på stående fot personligen informera sannfinländarnas riksdagsgrupp om hur det förhåller sig.

– Åland har en särställning i och med självstyrelsen. Också Åland har ekonomiska problem, säger hon och kallar Elos och Meris pressmeddelande ”svinaktigt”.

 

1 KOMMENTAR

Comments are closed.