DELA

Rekordtorsk uppdragen i Ålands hav

26,09 kilo, så mycket vägde torsken som yrkesfiskaren Ben Nylund drog upp från 210 meters djup på Ålands hav i morse.

Torsken blir nytt officiellt finskt rekord och nu ligger den i disken på Fina Fisken, där Ben Holmberg (inte samma Ben som drog upp fisken) visar upp den åt Nyan.

Större torskar har dragits upp förut, men de har inte registrerats. Den finska officiella rekordhållningen inleddes på 2000-talet. Rekordhållningen sköts av Centralförbundet för fiskerihushållning.

Från åttiotalet finns en åländsk rekordtorsk på över 30 kilo.

Lossnade ur nätet

Ben Nylund började fiska efter torsk på allvar i år och han fiskar med stormaskiga nät.

– Jag hade lite tur att jag såg den komma från djupet. Så där stora fiskar sitter aldrig fast så bra, maskorna är bara en liten bit in på huvudet, så jag var beredd med huggkroken. Den lossnade ur nätet när den kom upp till ytan, men när de kommer från så där djupt brukar de inte ha så bråttom iväg, säger Ben Nylund.

Han berättar att han genast vägde den när den kom upp, men att han inte genast visste att det rörde sig om en rekordfisk, men efter ett samtal till Ålands fiskares verksamhetsledare Fredrik Lundberg fick han uppmaningen att göra en officiell vägning och registrera fisken.

Fredrik Lundberg är glad åt rekordet, men också åt uppsvinget i torskfiske i allmänhet.

Kan vi vänta oss flera rekord?

– Det tror jag absolut. Förhoppningen är att vi ska slå det gamla åländska rekordet från åttiotalet, säger Fredrik Lundberg.