DELA

Rekordstor människosmugglingshärva

Fallet med ”grovt ordnande av olaglig inresa” till Finland, där bland annat färjorna används som en väg in i landet, fortsätter att växa.

Västra Finlands Sjöbevakningssektions brottsbekämpningsenhet i Åbo utreder fallet och höll pressinformation i Åbo i dag. Över 150 personer misstänkts ha smugglats till Finland under tiden juli-augusti 2015.
”Denna brottsutredning gällande en så här pass stor människosmugglingshärva är en av de mest omfattande i Finlands historia om inte den största.” skriver gränsbevakningen i ett pressmeddelande.

En organiserad kriminell organisation, som gör stora pengar på att olagligt smuggla människor från områden kring Medelhavet till Finland, misstänks ligga bakom brotten. Människor har smugglats från Sverige via Haparanda till Torneå med bil, med passagerarfärjor från Stockholm till Åbo och Helsingfors samt med reguljära flyg direkt till Helsingfors.
Nya Åland har i flera omgångar rapporterat om fall där människosmugglarna åkt fast på färjorna. Till exempel i september i fjol greps en man i Åbo hamn, misstänkt för ordnande av olaga inresa ombord på Vikings Amorella.

Finländska myndigheter samarbetar med bland svenska och österrikiska polismyndigheter samt med Europol.

Anna Björkroos