DELA

Rekordstor grässkörd i år

I år har väderförhållandena varit optimala för grässkörden.– Efter första skörden av tre möjliga har vi gräs så vi klarar hela året, Säger jordbrukare Henrik Sundberg.

När skörden på spannmål eller annat som människan äter blir dålig påverkas alla. Men när grässkörden är dålig riskerar boskapen att få knappt om mat, vilket också är ett stort problem. Det problemet finns ändå inte i år. Bolstaholms gård i Geta är ett av de ställen där gräset har vuxit överraskande bra.

– En kall och våt start på våren med lämpliga regnskurar gjorde att gräset blev väldigt tätvuxet, säger Sundberg från Bolstaholms gård.

– Med 2018 i minnet så är det precis tvärt emot i år, säger han.

År 2018 var det mycket torrt, och grässkörden var ett fiasko.

– Det var så torrt att det brann hela tiden vad man än gjorde, säger Sundberg.

Rekordskörd

Man kan skörda gräs tre gånger på ett år, och gräset håller och kan användas som foder i flera år.

– Efter första skörden av tre möjliga har vi gräs så vi klarar hela året, säger Sundberg.

Vad kommer rekordskörden att betyda för er verksamhet på gården?

– Det är ju en trygghet. År 2018 försökte vi på alla möjliga sätt få tag på foder för att inte måsta slakta våra produktionsdjur.

– Det är otroligt stor skillnad från ett år till ett annat som jordbrukare.

Bolstaholms gård producerar kött från biffkor av rasen charolais.

Semester

Bolstaholms gård har gräs på en yta om ungefär 70 hektar, men skörden sker i samarbete med två närliggande gårdar. Det blir effektivare att samarbeta med de stora maskinerna som behövs för arbetet.

Mera gräs betyder större jobb med att skörda, men i det här fallet betyder mera jobb mindre stress. Och möjlighet att fokusera på resten av gårdens verksamhet.

– Det känns ju mycket tryggt nu. Man kan ju fokusera på det normala, och kanske till och med ta lite semester, säger Sundberg.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp