DELA
Foto: Jonas Edsvik

Regnet kom – men för sent

Sensommarens regn ställer till problem för spannmåls- och potatisodlare. Grödornas kvalitet försämras samtidigt som höga kostnader för att torka skörden tillkommer.

– Det här är inte alls så bra, säger Producentförbundets vd Henry Lindström
Även om regnet i sig inte har kommit i stora mängder säger Henry Lindström att det problematiska har legat i att det kommit små skvättar regn var och varannan dag. Han säger att det ser ut som att det blir en bra skörd i år, men att det inte går att skörda så länge marken är blöt.

– Regnet kom för sent, nu behöver vi uppehåll. Sol och blåst vore det bästa, men man kan ju bara önska.

Är det inte bättre att regnet kom nu än inte alls?

– Både spannmål och potatisen har hunnit mogna redan, så de vill absolut inte ha mer vatten. När det kommer regn på mogna grödor finns det risk för att det ska börja gro i axen och då blir kvaliteten på grödan genast betydligt sämre.

Ändå påtalar Henry Lindström att det inte handlar om någon katastrof.

– Det är ju inte alls risk för översvämningar som i Österbotten, men det här är inte alls så bra ändå.

Höga kostnader

Förutom att regnet försvårar skörden och riskerar att försämra grödornas kvalitet, drabbas bönderna även ekonomiskt av det sena regnet.

– Det blir höga kostnader för spannmålstorkning, säger Henry Lindström.

Potatisodlaren Anders Eriksson i Jomala Ytterby säger samma sak.

– Regnet kom för sent. Vissa sorter har redan hunnit börja vissna ner och regn är ingenting man önskar när man ska börja tröska.

Han räknar med att för de potatissorter som mognade tidigare blir skörden ungefär 60 procent av vad den normalt är. Han säger också att brännoljan som går åt för att torka skörden för att den inte ska mögla i förvaringen ökar med ganska många tusen liter om det regnar under tröskningen.

Dock är det inte all potatis som drabbas lika hårt av sommarens väder.

– Regnet har nog hjälpt de senare sorterna som inte hade hunnit mogna innan regnet kom.