DELA
Foto: Jonas Edsvik

Regeringens linje avgör EU-mandatet

Riksdagen höll på torsdagen sin remissdebatt om initiativet att ge Åland det så kallade brexit-mandatet som tillfaller Finland då Storbritannien lämnar EU.
Under debatten gjorde riksdagsledamöterna femton anföranden, av dem stod Åland riksdagsledamot Mats Löfström för fyra. Löfström säger att det lades fram argument både för och emot att bevilja Åland det nu EU-parlamentsmandatet.

Argument mot ett åländskt EU-mandat var bland annat att Åland är så litet och att Finland i dag har få mandat. I Finland finns det ett mandat per 300 000 invånare medan motsvarande siffra i Malta är 70 000. Det utgör enligt argumentet ett problem för parlamentets legitimitet.

Löfström lyfter fram att det är så mandaten fördelats, större länder får färre mandat per capita, Frankrike har ett mandat per 800 000 invånare.

Löfström säger att torsdagens debatt var god och att det fanns förståelse för den åländska synvinkeln även bland de som motsatte sig initiativet.

– Man förstår varför lagtinget lämnade in initiavet.

Hela svenska riksdagsgruppen ställer sig bakom förslaget och även Centerns Olavi Ala-Nissilä var klart positiv. Löfström säger att Ala-Nissilä underströk att en åländsk MEP även skulle representera hela Finland.

Regeringen har tills vidare ingen gemensam linje i frågan och det är osannolikt att initiativet godkänns utan regeringsstöd.

– Utan regeringens vilja kommer det inte att lyckas, säger Löfström.

Läs mer i fredagens Nya Åland!