DELA
Foto: Illustration LMG Marin

Landskapsregeringen säger upp elhybridfärjan – M röstade emot

I dag beslöt landskapsregeringen att säga upp avtalet med konsortiet, bestående av Ansgar Ab och Finlands färjetrafik Ab, om färjetrafik mellan Svinö och Mellanholm. Det sägs i ett pressmeddelande som nyss skickats ut.

– Regeringens linje är att skapa flexiblare lösningar för skärgårdstrafiken, till exempel genom att se över möjligheterna för en tunnel till Föglö. Härmed följer vi den linje som majoriteten i lagtinget vill se, säger lantrådet Veronica Thörnroos (C).

I pressmeddelandet sägs vidare:
Moderat Samling för Åland, som ingår i regeringen, ställer sig inte bakom dagens beslut utan hade hellre sett att avtalet omförhandlades.
– Det här var en av knäckfrågorna i regeringsförhandlingarna, och vi har varit tydliga med vår linje. Därför röstade vi mot beslutet i regeringen idag, säger minister Annette Holmberg-Jansson som understryker att Moderat Samling ändå fortsätter i regeringen:
– Vi har bedömt riskerna och möjligheterna kring projekt Västra Föglö annorlunda. Men i övrigt är vi överens om vilken politik som krävs för att utveckla Åland.

I dag klockan 16 håller landskapsregeringen en presskonferens om ärendet.