DELA

Redo för Pridefest

Snart är det dags för Åland att åter bada i regnbågens färger – på tisdag vecka startar Åland Pride med fullspäckat program.
Årets Åland Pride står för dörren och nästa tisdag drar prideveckan igång. På Regnbågsfyren är man taggade och redo inför veckan som är på inkommande. Verksamhetsledare Sofia Enros berättar att programmet är på plats och nu är det slutspurten som gäller.

– Det ser stabilt ut. Vi har en bra blandning av föreläsningar, workshops och fester.

Enros berättar att sedan Åland Pride startade 2014 har det blivit ett viktigt evenemang för Åland och intresset från samhället är stort. Utmaningen för i år är dock att man ordnar pridefestival med mindre resurser än i fjol eftersom man inte längre får understöd från landskapsregeringen. Iställer betyder sponsorer extra mycket i år.

– Vi har många sponsorer som möjliggör årets evenemang, både genom direkta pengar och samarbeten av olika slag. Målsättningen med Åland Pride är inte att Regnbågsfyren ska få pengar, utan att Åland ska få Pride, säger Enros.

Åland Pride startar nästa veckas tisdag med föreläsning och regnbågsfika. Programmen fortsätter under veckan och kulminerar med paraden på lördagen.

Årets tema är ung och därmed passar det att paraden leds av Mariehamns ungdomsorkester. På Pridetorget efter parader håller Mark Levengood tal och pris för Årets fyr delas ut.

Därefter följer diverse efterfester natten lång.