DELA
Foto: Stefan Öhberg

Rederierna i Finland slår tillbaka

Hotell- och restaurangbranschens branschorganisations (Mara) utspel om att finländska rederier får 250 miljoner i statliga stöd varje år kritiseras nu skarpt.

– Man har målat upp en missvisande bild, säger Hans Ahlström, vice vd på Rederierna i Finland.
Finländska rederier får över 250 miljoner i statliga stöd varje år enligt en utredning som Mara har beställt av Tammerfors universitet.

Nya Åland skrev om utredningen i går och citerade ett pressmeddelande från Mara där vd:n Timo Lappi skrev att ”kryssningsfartygen kan prissätta till exempel restaurangservicen tiotals procent billigare än restaurangerna på land. Stöden är ett bra exempel på de konkurrensförvrängande stöd som statsminister Juha Sipiläs (C) regering borde skära i vid sin halvtidsgranskning.”

Men utredningen får skarp kritik från flera håll. Både representanter från branschorganisationen Rederierna i Finland och Ålands riksdagsledamot Mats Löfström tycker att rapporten är missvisande.

– När man pratar om att att vinsterna från den skattefria försäljningen är 180 miljoner euro så måste man förstå att alla fartyg oavsett flagg har samma rätt att sälja skattefritt i tredjelandstrafik. Samma regler gäller internationell flygtrafik och till och med järnvägstrafik. Man målar upp en missvisande bild om att detta bara gäller åländska och finländska fartyg, säger Hans Ahlström.

Läs mer i fredagens Nya Åland!