DELA
Foto: Moreau Kusunoki/ArteFactoryLab<07_Bildrubrik>SÅ KAN DET BLI Moreau Kusunoki Architectes vann Guggenheim Helsingfors arkitekturtävlingen med det här bidraget.

Rederier redo satsa på Guggenheim

Den finska resebranschen betalar in över en miljon euro om det blir ett Guggenheim-museum i Helsingfors.

– Det kommer att locka en hel del resenärer till Helsingfors med våra fartyg, säger Viking Lines informationsdirektör Johanna Boijer-Svahnström.
Svenska Yle rapporterade i fredags att företag i den finska resebranschen är villiga att betala över en miljon euro till det omdebatterade Guggenheim-museet som planeras i Helsingfors.

Än har inget beslut fattats om bygget men den stiftelse som är intresserad av att genomföra projektet uppges ha samlat in två tredjedelar av målet på 27 miljoner euro, enligt Yle.

I resebranschklustret ingår Viking Line, Eckerö Line (Rederi ab Eckerös dotterbolag som trafikerar mellan Helsingfors och Tallin), Tallink Silja, Finnair och Taksi Helsinki.

– Guggenheim kan locka turister och museet placeras nära Skatudden och våra färjanlöp till Helsingfors så resebranschen har bestämt sig för att satsa i det här projektet om det blir av, säger Viking Lines informationsdirektör Johanna Boijer-Svahnström.

Boijer-Svahnström tror att svenska och asiatiska turister kan lockas av museet. Viking Lines asiatiska kunder är resenärer som passar på att se både Helsingfors och Stockholm när de besöker Norden.

Hur mycket pengar som Viking Line satsar i projektet vill hon inte avslöja.

Läs mer i papperstidningen eller E-Nyan!