DELA
Foto: Patrik Dahlblom

Rättegången inledd mot tidigare hamnchef

Idag hålls rättegången mot den tidigare hamnchefen för Mariehamns hamn. Den rätt ovanliga rubriceringen är grovt missbruk av tjänsteställning.

Det var i juni 2018 som stadsstyrelsen beslöt att polisanmäla före detta hamnchefen Leif Ahlqvist för tjänstebrott. Bakgrunden är att hamnen under flera år köpte tjänster av hamnchefens sons elfirma utan konkurrensutsättning och upphandling, och Ahlqvist godkände själv ett antal fakturor.

Det har varit en långkörare som bevakats av Nya Åland sedan historien började rullas upp våren 2018. Det visade sig efteråt att stadsdirektör Barbara Heinonen, efter ett tips, började gräva i ärendet inom hamnbolaget redan 2016.

Nya Ålands granskning visade sedan att mellan 2012 och 2017 uppgick totalsumman köpta tjänster från den närståendes firma till 424 000 euro. Den höga summan lyftes sedan fram som en anledning till att polisanmälan gjordes.

Ahlqvist slog tidigt ifrån sig kritiken.
– Jag har inte haft någonting med beställningarna att göra. Det har helt och hållet skötts av mina medarbetare på ett mycket professionellt sätt, sade Leif Ahlqvist.

 

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp